Doğum: 1940, İstanbul
Meslek: Ressam
1940 doğumlu Esti Saul’un plastik sanatlardan resme olan ilgisi Notre Dame de Sion Fransız Lisesi öğretmenlerinin teşvikiyle başladı. İlk resim derslerini 1955 yılında Mimar Sinan Üniversitesinde Neş’et Günal’dan aldı. 1987-1997 yılları arasında resim eğitimine Mimar Sinan Üniversitesinden hocaları Gökhan Anlağan, Yusuf Taktak ve Özdemir Altan ile Resim Heykel Müzesi bünyesinde devam etti.
2005’de 50. sanat yılı kutlamalarında 25. sergisi olan “50 Yıl Retrospektif Resim Sergisi”ni İstanbul Schneidertempel Sanat Merkezinde açtı. Esti Saul için “Çizgi ve renkler ne sabit ne de evrenseldir. Geçmişin derinliklerinden gelir.” Khalil Gibran’ın “Hayat ne geri sarar ne de geçmişte oyalanır,” sözünü benimser ve sanatına uygular; öğrenmeyi ve keşfetmeyi sever.
Deneyim ve birikimlerini, çağdaş sanat teknikleriyle bağdaştırarak özgün eserler yaratıp güzellikleri yakalamaya gayret eden Esti Saul, 65 yıl boyunca sanatında üç farklı dönem yaşamıştır. Bu dönemlerinde eskiz, karakalem, pastel, suluboya ve akrilik eserleri yer almaktadır. 1997 yılında son buluşu olan beyaz fon (zemin) üzerine ince çizgilerden oluşan yağlıboya kompozisyonları sanat hayatının üçüncü dönemini oluşturan yenilikçi çizgisinin başlangıç noktasıdır. Son dönem eserlerine “Six Millions D’innocentes Etoiles Dans Le Firmament” adını vermiştir. Son dönem eserlerinde kavramsal anlayıştan kopmadan resimde bilinmeyeni araştırmaya devam etmektedir. Yağlıboya çalışmalarından oluşan eserleri de bu anlayışın bir ürünüdür. Her tablosu bir masal anlatır. Sanatçı, sergilerini gezen sanatseverleri düş dünyasının derinliklerinde, kişisel hayalleriyle buluşmaya davet eder.
Burgazada Tatil Kampında çalıştırdığı çocuklara resim sanatını sevdirme çabasındadır. Değişik sanatsever gruplarla yapmakta olduğu işlerde deneyimlerini paylaşmaktan zevk alır. Şalom Gazetesine ve aylık eki El Amaneser’e, röportajlarını 16 yıldır aksatmadan, Judeo-Espanyol (Ladino) dilinde yazmaktadır. Sanatçı bugüne dek 43 sergiye katıldı ve değişik gruplara resim sanatını aktardı.
VERDİĞİ KONFERANSLAR
• Fransız ressam Camille Pissarro, Notre Dame de Sion Lisesi.
• Rönesans’ta Resim Sanatı ve Kutsal Kitabın Etkisi, İstanbul
• Türk - İspanyol - Sefarad Kültürü ve Tarih Buluşması için hazırladığı “Fransız Ressam Leopold Levy İstanbul’daydı”
• Ankara Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi
• Resim Sanatındaki Ustaları tanıtım amaçlı Notre Dame de Sion’da verdiği konferanslar
• IFEA (Institut Français d’Etudes Anatoliennes) Yahudi Dilleri ve İspanyolca Mirası
KATILDIĞI BAZI SERGİLER
1982
İpek Eşarp Boyama Sergisi, Lozan, İsviçre
1998
Atatürk Kültür Merkezi Atatürk Portreleri Sergisi, Karma Sergi
1998
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Şilt, Karma Sergi
1998
Akbank Kültür Sanat, Isparta, Kişisel Sergi
1999
Kunstverein Müze Düsseldorf – Lippstadt, Karma Sergi
2009
Aya İrini Müzesi, Kişisel Sergi
2016
Collective Art Exhibition of Turkish Sephardic Artists, Barcelona, Karma Sergi
2018
Collective Art Exhibition of Turkish Sephardic Artists, Londra, Karma Sergi
Şimdilerde hazırlamakta olduğu sergi 29 Ekim 2020’de Hollanda’da (Amsterdam) gerçekleşecektir.
Tasarım: Robert ZİLBERMAN